Home » Vereniging » Over BVC Holyoke » Historie

Historie

De Belfeldse Volleybalclub (BVC) Holyoke werd opgericht in 1975. Holyoke is genoemd naar een gelijknamig stadje in Massachusetts (USA) waar volleybal in 1895 “geboren” is. BVC Holyoke is de grootste binnensportvereniging van Belfeld met senioren- en recreantenvolleyballers en een groot aantal jeugdleden. Heel bijzonder is dat er bij BVC Holyoke naast volleybal ook zitvolleybal gespeeld kan worden.
De vereniging telt momenteel ongeveer 260 leden.

Fusie
In 2001 is JSS opgehouden te bestaan en hebben veel leden van JSS zich aangemeld bij BVC Holyoke

Ontstaan
Het moet in het vroege voorjaar van 1975 zijn geweest dat een groepje ‘oudere jongeren’ in het Belfeldse café de Paerdsjtal (tegenover het huidige café Geloë) bijeen zat zoals dat regelmatig in het weekend gebeurde. Onder het genot van meer dan één pilsje werd er ‘geklengerd’ over een wat actiever bestaan in de vorm van een volleybalclub in Belfeld. De daad werd bij het woord gevoegd. Henk Brauer en Mart van Duren moesten Frits Peeters eerst nog een duwtje in de rug geven om een oproep te doen in het ‘Belfelds Blaedje’. Zijn oproep had echter wel succes. Wel twaalf volleybalenthousiasten waren erbij op de oprichtingsvergadering op 25 mei 1975. Naast de al genoemde heren verschenen op de eerste algemene ledenvergadering, enige weken later, o.m. Piet Didden, Jos Wetzels, Jos Heggers, Henk Peeters, Lex Op het Veld en Roel Noten. De laatste had uitstekend huiswerk gedaan en kwam met een naam voor de nieuwe vereniging op de proppen. De drie letters BVC spreken voor zich: Belfeldse VolleybalClub. Voor de verklaring van de door Roel gevonden naam ‘Holyoke’ moeten we teruggaan in de historie van de sport volleybal. Volgens de overlevering werd in 1895 voor het eerst het balspel “volleyball” gespeeld. Dat was in het universiteitstadje Holyoke in de Amerikaanse staat Massachusetts. Dat de gemeente Holyoke trots is op deze historie, blijkt uit een groot bord voor het imposante stadhuis met daarop de tekst “Town of Holyoke – the Birthplace of Volleyball.”

Mart van Duren werd de eerste voorzitter en onder leiding van de eerste trainer, Cees Strooband, werd er vanaf het prille begin flink getraind in de oude gymzaal van de Aloysiusschool. BVC Holyoke ging voortvarend van start. Aan het eerste competitieseizoen namen al drie volleybalteams deel. Zowel het dames-, als de beide herenteams moesten hun wedstrijden in Steyl spelen, omdat de oude gymzaal niet voldeed aan de normen voor het spelen van wedstrijden.

Zitvolleybal
Met een sprongetje in de tijd komen we in 1984. Dit was voor de nog jonge vereniging een gedenkwaardig jaar. Door toedoen van onder meer Jan Frings en Herman Ravier werd zitvolleybal geïntroduceerd in Belfeld. BVC Holyoke is een van de eerste verenigingen in Nederland waarbij binnen dezelfde club een plaats is ingeruimd voor mensen die staand willen volleyen en voor hen die zittend dezelfde sport beoefenen. Vaak wordt gedacht dat zitvolleybal uitsluitend een sport voor lichamelijk gehandicapten is. Niets is echter minder waar. Bij Holyoke spelen valide en minder valide spelers samen het razendsnelle zitvolleybal. 

Binnen enkele jaren stond Holyoke, behalve in de Verenigde Staten, ook in Nederland op de kaart. Werd de Belfeldse club nog derde bij de nationale kampioenschappen in 1986 en 1987; in 1988 wist heel zitvolleyballend Nederland dat het zijn meerdere moest erkennen in Nationaal Kampioen, BVC Holyoke. Ook nu nog speelt het eerste team van Holyoke op het hoogste nationale niveau: de eredivisie  en het vervult daarin nog steeds een hoofdrol. Holyoke heeft al diverse spelers geleverd aan de nationale dames- en herenselecties. Samen met hun teamgenoten behaalden zij al verschillende op Europees, Wereld- of Paralympisch kampioenschappen.  Het eerste zitvolleybalteam is niet alleen in 1988 landskampioen geworden maar ook in 2010, 2011, en 2014 t/m 2019 en 2023